Venkovní grily a alobal při grilování

Mnoho lidí používá na grilování alobal a poslední dobou se čím dál více mluví o tom, že je to chyba. Používání alobalu při grilování a pečení totiž může vést až k poškození mozku, jak tvrdí některé studie. Vyhnout se ale úplně hliníku v dnešním světě nelze. Obsahuje jej totiž kosmetika, léky, někdy i zelený čaj, některé perlivé nápoje a mnohé obaly na potraviny. Naše tělo se sice dokáže malého množství hliníku docela snadno zbavit, ale zbytečně tak zatěžujete ledviny. Například egyptští vědci zjistili, že alobal, hliníkové tácky a nádobí používané při přípravě pokrmů může být problém. Hliník se totiž uvolňuje do pokrmů ve velkém množství a ukládá se v těle. Nevyloučený hliník se často hromadí v mozku a ta, způsobuje různá neuro-degenerativní onemocnění i Alzheimerovu chorobu. Proto je na to třeba myslet, když vytáhnete venkovní grily.

Venkovní grily a zdravé grilování

V momentě, kdy třeba pečete rybu, grilujete zeleninu nebo si děláte maso k večeři, nedávejte jej na oheň v alobalu. To tvrdí profesorka chemie Ghada Bassioniová z Egypta. Prostě je třeba používat své zahradní grily jinak. Alobal použijte jen na balení chladných potravin a omezenou dobu. Vyvarujte se grilování a pečení na ohni i v troubě s použitím alobalu. Hliník se začne ukládat v orgánech, kostech a mozku. Podle profesora Christophera Exleyho z Keele University pak způsobuje degeneraci neuronů. Pokud jste se rozhodli, že letos kvůli grilování neztloustnete, není to vůbec špatný nápad. Na běžné grilování uvítáte i přenosné mini grily. Na grilování s rodinou nebo s přáteli pak hledejte plynové grily nebo grily na dřevěné uhlí mnohem větší. Vybírejte zejména podle počtu osob a místa, kam jej umístíte.

Kvůli grilování neztloustnete

Jakmile se zlepší počasí, léto na grilovací sezónu si pořádně užijete. Grilování je naprosto skvělou zábavou a s úžasným pochutnáním si na připravených lahůdkách. Jde o mnohem menší nebezpečí a útok na naši linii. Málokdo dokáže odolat slastným dobrotám vykouzleným na grilu. Raději se ale vyvarujte neustálým steakům, klobáskám a tučnému masu, ať vám neroste i počet kilogramů, které vám po létě ukáže osobní váha. Pokud nechcete přibrat, maso je základ. Vybírejte si ale na gril jen kvalitní a libové maso. Uzeninami raději šetřete a nejezte je často. Také se dá vybrat ty s nízkým obsahem tuků a velkým podílem masa.

Košík  

(prázdný)